Paslanmaz Tapa ve Kullanım Alanları

paslanmaztapanedir

Paslanmaz kaynaklı tapa, diğer ismiyle paslanmaz kep paslanmaz kaynaklı bir çelik modelidir. Paslanmaz çelik kepler kaynaklı olarak ilerleyen hatlarda kullanılabilir ve hatta kaynak ile bağlanan yarım daire şeklindeki paslanmaz çelik bağlantı elemanıdır. Paslanmaz tapa genel anlamda dişli bağlantıya nazaran basıncın daha yüksek olduğu ortamlarda kullanılır.

Paslanmaz Tapa

Paslanmaz tapa preseler kullanılarak imal edilmektedir. Paslanmaz çelik günümüzde çok sık kullanılır, bu metal iyi korozyon dayanımı, sağlamlık ve benzeri mekanik ve fiziksel sebeplerden dolayı diğer metallere nazaran daha fazla iyi performans gösterir. Paslanmaz tapa kullanılarak çeşitli endüstriyel, mimari ve ticari ürünler elde edilebilir. Bu metal çeşidi paslanmaz çelikten yapılır ve diğer ürünler tarafından desteklenir. Paslanmaz tapa paslanmaz çelik boruları desteklemek için kullanılır, boru hattı ve hattın ihtiyacına göre satın alınabilmektedir. Peki çeşitlerine göre avantajları nelerdir?

Avantajları;

  • Kaynaklı tapalar dişli tapalara oranla basınca daha dayanıklıdır
  • Dişli tapalar pratik bir şekilde sökülüp takılabilir, bu sayede kaynaklı tapalardan daha pratik olduklarını gösterirler
  • Dişli tapalar hattan dişli şekilde ayrılabildikleri için kaynaklı tapalar gibi hattan ayrılabilmek için kesime ihtiyaç duymazlar, bu sayede dişli tapalar daha ekonomik bir hal alırlar

Paslanmaz tapalar farklı şekillerde kullanılabilir, kullanım alanlarına göre de isimleri değişir. Dikişli boru tesisatında boru devresini körlemede kullanılan dişli ve anahtar ağızlı olan bağlantı parçasına paslanmaz iç dişli kör tapa denmektedir.

paslanmazkep

Paslanmaz Tapa Üretimi

Paslanmaz tapalar döküm yöntemi kullanılarak üretilmektedir. Eriyik haldeki paslanmaz çelik cevheri mum kalıplara dökülür, ardından döküm işlemi sonucunda kalıplardan çıkarılır ve çıkan ürünler tornalar vasıtası ile işlenir. Son halini ise satışa hazır hale getirirler. Neredeyse bütün çeşitlerinde önce döküm işlemi uygulanır, ardından mum kalıplara dökülür.

Bazı türlerinde ise presler kullanılarak imal işlemi gerçekleştirilir. Çap ve kalınlıkları daha önceden belirlenen tapalar yapılan açılıma uygun kalınlıklardaki saclardan yine yapılan açılıma uygun şekilde yuvarlak kesilerek imal edilir. Kesilen saclar çeşitli kalıplar kullanılarak presler aracılığı ile istenilen şekle sokulur. Preste yapılan basım işlemi esnasında keplerin kenarlarında dalgalanmalar meydana gelebilir. Bu dalgalanmaların alınması ve tam olarak ölçüye getirilmesine de kepler torna denir. Ardından presten kalan yağın atılması için asitleme işlemine geçilir, bu aşamada etiketleme yapılarak tapalar satışa hazır hale getirilir.

İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Redüksiyon Nedir ? Hangi Amaçlarla Kullanır ?

paslanmaztapaüretimi

Paslanmaz Tapa Çeşitleri

Paslanmaz tapa çeşitleri farklı özellikler neticesinde farklı türlere ayrılmaktadır. Bunlardan biri paslanmaz dış dişli kör tapadır. Dış dişli kör tapalar piyasada en çok satılan ve talep gören modeldir. Paslanmaz çelik dış dişli kör tapalar iç dişli olarak devam eden hatların sonlandırılmasında kullanılan bağlantı elemanlarıdır. Bu kadar tercih edilmesindeki en büyük sebep ise paslanmaz çelik dişli fittingslerin büyük bir kısmının iç dişli olmasıdır. Fittings ‘lerin iç dişli olması nedeniyle hattı sonlandırabilmek için dış dişli tapalar kullanılır. Bu model eriyik haldeki paslanmaz çelik cevheri mum kalıplara dökülerek üretilir. Döküm işlemi sonucunda kalıplardan çıkan ürünler torna sayesinde işlenir, son halini alır.

Diğer model ise paslanmaz iç dişli kör tapadır. Paslanmaz dişli fittinglerden biri olan iç dişli tapalar hex nipel, kuyruklu rekor kuyruklu dirsek veya tek taraflı nipel elemanlarının sonlandırılması sonucunda üretilen bir türdür. İç dişliler dış dişlilere oranla daha az kullanılır. Bir diğer modelde paslanmaz kaynaklı tapadır.

İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Nipel Nedir ? Çeşitleri Nelerdir ?

paslanmaztapaçeşitleri

Paslanmaz Tapa Kullanım Alanları Nelerdir ?

Paslanmaz tapa hemen hemen her alanda kullanılır, özellikle basınca dayanıklı olması gereken ve zorlu coğrafi şartlarda tercih edilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın