Uzun şeritler halinde üretilen paslanmaz miller, paslanmaz çubukların işlenmesi ile oluşturulurlar. Oldukça dayanıklı olan paslanmaz miller, uzun süre boyunca yüksek mukavemet gücü ile kullanılabilirler.
Paslanmaz çelik kullanımının artmasıyla popüler hale gelen ürünlerden biri de paslanmaz miller oldu. Paslanmaz mil nedir ? Paslanmaz mil çeşitleri nelerdir ? Hangi alanlarda kullanılabilir ? Birlikte inceleyelim.
Paslanmaz Mil Kullanım Alanları Nelerdir ?
Paslanmaz çelik miller, birçok farklı alanda kullanılabilen ürünlerdir. Soğuk yuvalama, soğuk biçimlendirme, fileto özelliklerini yuvarlanması, soğutma platformu ve çalkalama ve temperleme gibi özelliklere sahiptir. Diğer paslanmaz malzemeler gibi estetik görünümü destekleyen ürünlerdir. Paslanmaz çelik mil kendi yuvarlak dolu mil, kare dolu mil ve altıköşe dolu mil olmak üzere üçe ayrılır. Yuvarlak dolu miller, yuvarlak veya dairesel kesimli olan çubuklardır. Kare dolu miller, kare şeklinde paslanmaz çelik, karbon çeliği veya alaşımları ile üretilen ve sıklıkla kullanılan çubuklardır. Altıköşe dolu miller, somunlar veya altıköşe civatalar için kullanılan çubuklardır. Kendi içinde oldukça çeşitli olan paslanmaz millerin birçok farklı kullanım alanı bulunur. Paslanmaz mil kullanılan sektörler aşağıdaki gibidir.
Dekorasyon Sektörü: Hem dayanıklı hem de estetik olan paslanmaz miller, dekorasyonun her alanında rahatlıkla kullanılabilirler.
Otomotiv Sektörü: Araç inşasında sıklıkla kullanılan paslanmaz malzemelerden biri de paslanmaz millerdir. Kolay şekil alan ve yüksek mukavemet gücüne sahip olan paslanmaz mil, otomotiv sektörü için ideal olan bir malzemedir. Aynı zamanda estetik bir görünüm vermesi sebebiyle de tercih edilir.
Gıda ve Mutfak Sektörü: Mutfak sektörü de diğer sektörler gibi yüksek mukavemet gücü arayışında olan bir alandır. Özellikle raf ve tezgah gibi alanlarda dayanıklılık oldukça önemli olan bir unsurdur. Bu nedenle paslanmaz mil gibi dayanıklı malzemeler sıklıkla tercih edilir.
Silah Sanayi: Silah ve savunma sanayi belki de en yüksek dayanıklılığa sahip malzemelerin kullanıldığı alandır. Bu nedenle paslanmaz miller silah ve savunma sanayinde sıklıkla tercih edilirler.
Gemi Endüstrisi: Gemi inşasında kullanılan ürünlerden biri de paslanmaz çelik millerdir. Paslanmaz mil kullanılan gemilerin daha dayanıklı olduğu gözlemlenebilir. Özellikle yüksek basınca maruz kalınan bir alan olduğu için dayanıklılık çok daha önemlidir.
İnşaat Sektörü: Yapısı gereği paslanmaz çelik miller, inşaat sektörü için oldukça uygun malzemelerdir. Kullanıldıkları inşaat temellerinin daha dayanıklı ve aktif olmalarını sağlarlar.
Paslanmaz Mil Çeşitleri
Paslanmaz mil kendi içinde üçe ayrılır. Paslanmaz mil çeşitleri aşağıdaki gibidir.
Yuvarlak Dolu Mil: Dairesel kesitli katı çubuk olarak da bilinen yuvarlak miller, soğuk ve sıcak haddeleme yöntemiyle üretilir. Çeşitli boyutlarda üretilen yuvarlak dolu miller, tankların ekipmanlarında, gıda sektöründe, motor üretiminde ve tıbbi malzemelerde kullanılır. Paslanmaz çelik, karbon çeliği ve çeşitli çelik alaşımları ile üretilir.
İlginizi Çekebilir: Krom Nedir ? Paslanmaz Krom Faydaları Nelerdir ?
Kare Dolu Mil:Dikdörtgen kesitli katı çubuk olarak da bilinen kare dolu miller en sık kullanılan mil çeşididir. Genel Çeşitli boyutlarda var olan kare dolu miller, yuvarlak dolu miller ile aynı şekilde üretilirler. Üretiminde paslanmaz çelik, karbon çeliği veya alüminyum tercih edilebilir.
Altı Köşe Dolu Mil: Somunlar, altı köşe cıvatalar, altı köşeli tapalar gibi alanlarda sıklıkla kullanılan malzemelerden biri de altıköşe dolu millerdir. Altıköşe dolu millerin en sık kullanıldığı alan ise endüstriyel üretim yapılan alanlardır. Altıköşe dolu millerin de farklı boyutları bulunur.
Paslanmaz Mil Kalite Grupları
Paslanmaz miller genel olarak 304, 316, 316 L, 630 veya dubleks kalitede üretilirler.
304 Kalite: Paslanmaz çelikler arasında en yaygın kullanılan 304 kalite paslanmaz çelik, günlük kullanıma uygun olarak üretilmiştir. Tüm çeşitler arasında fiyat-performansı en başarılı olan modeldir. Kaynak yapılabilirliği ve korozyon dayanımı oldukça iyi olan bu kalite ile paslanmaz mil üretilir.
İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Nipel Nedir ? Çeşitleri Nelerdir ?
316 Kalite: 304 kalite paslanmaz çeliğe daha fazla molibden ve nikel eklenerek oluşturulan 316 kalite paslanmaz çelik, korozyon dayanımı ve işlenebilirlik açısından oldukça başarılıdır. Paslanmaz mil üretiminde en sık kullanılan kalitelerden biridir.
630 Kalite: 630 kalite paslanmaz çelik, çökelti işlemi sonucu sertleştirilmiş olan paslanmazlar grubuna girmektedir. Östenitik ve martenzitik paslanmaz gruplarının karışımı olan bu kalite ile paslanmaz mil üretilir.
Dubleks Kalite: Dubleks paslanmaz çelik adından da anlaşılabileceği üzere aşırı korozyonlu durum ve ortamlar için üretilmiş olan bir paslanmaz türüdür. Hem östenitik hem de ferretik paslanmazlar grubuna giren dubleks paslanmaz çelik ile paslanmaz mil üretilir.