Paslanmaz manşon, boru hatlarında boruların devamlılığını sağlamak ve sızdırma problemlerini önlemek için kullanılan ara bağlantı elemanlarıdır. Borular daha çok sıvı ve kimyasal maddelerin taşınmasında kullandığı için yüksek korozyon riski taşımaktadır. Bu durum manşonlar için de geçerlidir. Ancak manşonlarda yaşanan paslanma, borularda meydana gelecek sızıntıdan daha önemlidir. Zira manşonların zaman içerisinde yıpranması boru hattında sızma ya da patlama gibi problemlerin ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Bu doğrultuda boru hatlarında birleştirme için kullanılacak manşonların paslanmaz olmasına dikkat edilmelidir. Paslanmaz manşonlar, paslanmaz çelik malzemeden imal edilmektedir. Birleştirme yöntemine göre paslanmaz manşonlar kaynaklı ya da kaynaksız olarak ayrılmaktadır. Kaynaklı manşon kullanılacak yerde, manşonun üretildiği çeliğin kaynak yapılabilirlik değerinin yüksek olması önemlidir. Zira bu değerin yüksek olması, yapılacak kaynağın daha sağlam olması anlamına gelmektedir.
Paslanmaz Manşon Üretimi
İki farklı boruyu birbirine bağlamak ve tesisatı tamamlamak için kullanılan paslanmaz manşonlar üretilirken hem kullanılan hammaddenin kalitesi bakımından hem de ölçü bakımından çeşitlenmektedir. Paslanmaz manşon üretiminde en sık kullanılan çelik türü 304 paslanmaz çeliktir. Tüm dünyada temin edilmesi en kolay paslanmaz çelik türü olan 304 paslanmaz çelik, maliyetinin de uygun olması ile ön plana çıkmaktadır. Ancak bu kalitedeki çelikten imal edilen paslanmaz manşonlar daha çok genel kullanım amacına hitap etmektedir. Yüksek korozyon riskinin olduğu yerlerde kullanım için uygun değildir. Bunula birlikte 316 paslanmaz çelik malzeme de manşon üretiminde tercih edilmektedir. 304 paslanmaz ile kıyaslandığı zaman daha yüksek korozyon direncine sahip olan 316 paslanmaz çelik, maliyetinin daha yüksek olması ile dezavantajlı duruma düşmektedir. Ancak yine de korozyon riskinin yüksek olduğu yerde tercih edilmesi önem arz etmektedir.
İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Boru Bağlantı Elemanları Nelerdir ?
Paslanmaz Manşon Çeşitleri
Paslanmaz manşonlar genel olarak üçlü bir sınıflandırmaya tabi tutulmaktadır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Redüksiyon Manşon: Redüksiyon manşonların bu isimle anılmasının sebebi, iki ucunun farklı boyutta olmasıdır. Bu manşonların bir ucu geniş, diğer ucu ise dardır. Farklı boyutlarda olan iki borunun birleştirilmesi için redüksiyon manşonlardan yararlanılmaktadır.
- Dişli Manşon: Aynı boyuttaki boruların birbirlerine eklemlenmesi için kullanılan manşon türlerinden biri olan dişli manşonlar, boru üzerindeki dişliler ile birleştirilmektedir. Dişli manşonların monte edilmesi için kaynağa gerek duyulmamaktadır. Ancak dişli manşonlar ile borular bağlanırken dişli atlanmamasına ve her dişlinin tam karşılığına denk gelmesine dikkat edilmelidir.
- Soket Kaynaklı Manşon: Bu manşon türünde boruları birleştirmek için kaynağa gereksinim duyulmaktadır. Soket kaynaklı manşonlar düz biçimde imal edilen ve üzerinde herhangi bir şekilde dişlisi ya da çıkıntısı olmayan ürünlerdir. Soket kaynaklı manşonların monte edileceği boruların da aynı yapıda olması gerekmektedir.
Paslanmaz Manşon Kullanım Alanları
Paslanmaz çelik manşonların kullanım alanı her geçen gün daha da genişlemektedir. Paslanmaz ürünlerin tesisat ve işletmelere sağlamış olduğu yararlar, bu ürünlere olan ilginin artmasına neden olmaktadır. Bu doğrultuda basit ev hatlarından, endüstrinin ağır dallarına varıncaya kadar pek çok yerde paslanmaz manşon kullanımına rastlamak mümkündür. Daha basit bir ifadeyle söylemek gerekirse, borunun ve tesisatın olduğu her yerde paslanmaz çelik manşonlar da varlık göstermektedir.
Paslanmaz Manşon Sunduğu Avantajlar Nelerdir ?
Paslanmaz manşon kullanımının sunmuş olduğu avantajlar oldukça çeşitlidir. Bunların başında kolay değiştirilebilir olmaları gelmektedir. İşletmelerde ya da boru hatlarında bakım ve onarım çalışmaları için belirli bir noktaya müdahale edilmesi gereken durumlarda manşonların çıkarılarak bu işlemin yapılması olanağı vardır. Özellikle dişli manşonlar bu hususta son derece işlevseldir. Bununla birlikte boru hattının daha uzun ömürlü olmasına katkı sunması bu ürünlerin avantajları arasındadır. Tesisat ve boru hatları bağlantısı için kullanılan parçaların korozyona uğraması, sürekli parça değişimine gereksinim duyulması anlamına gelmektedir. Paslanmaz çelik manşonlar bu gereksinimi ortadan kaldırmakta ve kimi durumlarda on yıllar boyunca kullanılabilme olanağı sunmaktadır. Paslanmaz çelik manşonların avantajlarından bir diğeri de işletmelere maliyetinin düşük olmasıdır. Ancak maliyet konusunda tam verimlilik sağlamak için amaca uygun manşon seçimi yapılmalıdır. 304 paslanmaz çelik manşonun yeterli geleceği noktada 316 paslanmaz manşon kullanmak maliyet arttıran bir durumdur. Paslanmaz manşon bir kez alındıktan sonra uzun süre kullanılabildiği için işletmelere ek maliyet oluşmasının önüne geçmektedir.