Birçok farklı alanda kullanılan paslanmaz malzemelerden biri de paslanmaz köşebentlerdir. Paslanmaz köşebent ölçüleri nelerdir ? Paslanmaz köşebent kullanım alanları nelerdir ? Paslanmaz çelik köşebent çeşitleri nelerdir ? Köşebent kalite sınıfları nelerdir gibi soruları yanıtsız bırakmadan ve lafı fazla uzatamadan hep birlikte inceleyelim.
Paslanmaz Köşebent Ölçüleri Nelerdir?
Östenitik paslanmaz grubunu bağlı olan paslanmaz köşebent, en yoğun kullanılan paslanmaz ürünlerden biridir. Köşebentlerde; %75 östenitik çelik bulunur. Temel bileşiminde %18 krom ve %8 nikel bulunur. Paslanmaz köşebentler manyetik değildir ve mıknatıs tutmazlar. Bu ürünlere sertleştirme ve ısıl işlem uygulanamaz.
İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Boru Ölçüleri ve Çeşitleri
Paslanmaz çelik köşebentler, çok yüksek ısılara karşı dayanıklılık gösteren ürünlerdir. Aynı zamanda bu ürün gamı kaynak edilebilir özelliğe sahiptir. Oldukça hijyenik olan bu ürünler, 850 dereceye kadar tufal oluşturmazlar. Genelde L şeklinde olan paslanmaz köşebentler, farklı ölçülere sahiptirler. Farklı endüstrilerde farklı amaçlar için kullanıldığından değişik ölçülerde üretilirler. L şeklinde olan köşebentler, en sık kullanılanlardır. Paslanmaz köşebent ölçüleri aşağıdaki gibidir.
25 x 25 / 25 mm / 3 mm / 1,121 kg/mt
30 x 30 / 30 mm / 3 mm / 1,360 kg/mt
40 x 40 / 40 mm / 4 mm / 2,420 kg/mt
50 x 50 / 50 mm / 5 mm / 3,771 kg/mt
60 x 60 / 60 mm / 6 mm / 5,421 kg/mt
65 x 65 / 70 mm / 7 mm / 6,831 kg/mt
70 x 70 / 70 mm / 7 mm / 7,381 kg/mt
80 x 80 / 80 mm / 8 mm / 9,661 kg/mt
100 x 100 / 100 mm / 10 mm / 15,101 kg/mt
120 x 120 / 110 mm / 11 mm / 19,901 kg/mt
Paslanmaz Köşebent Özellikleri
%18 civarında krom içeren paslanmaz köşebent, uzun yıllar kullanılan ürünlerden biridir. Paslanmaz köşebentler, genellikle L şeklinde üretilirler. Bir diğer üretim şekli ise iki kenarı eşit olacak şekilde yapılan üretimdir. Paslanmaz çelik köşebent çeşitleri kullanılacak olan ortama göre değişiklik gösterebilir. Bunun sebebi her bir alanda köşebent ihtiyacının değişiklik göstermesidir. Bu sebeple paslanmaz köşebent çeşidine karar vermeden önce kullanılacak olan endüstriyi ve ortamı iyi saptamak gerekir. Herhangi bir alanda köşebent iki malzemeyi bir araya getirmek için L şeklinde kullanılırken, bir diğer sektörde iki ucu eşit olarak kullanılabilir. Paslanmaz köşebent en yüksek ısılara dahi dayanabilir. Yüksek mukavemet gücü ile birlikte her yere kaynak yapılabilirler. Paslanmaz çeliğin en sık kullanılan ürünlerinden biri paslanmaz köşebentlerdir. 20 x 20, 25 x 25, 30 x 30, 40 x 40, 50 x 50, 60 x 60, 70 x 70, 80 x 80, 100 x 100 gibi ebatları mevcuttur.
Paslanmaz Köşebent Kullanım Alanları
Paslanmaz köşebent, birçok farklı alanda sıklıkla kullanılan paslanmaz malzemelerinden biridir. Paslanmaz levhadan kıvrılarak üretilen paslanmaz köşebent genelde L şeklinde üretilir. Fakat günümüzde iki kenarı eşit şekilde üretimi de gerçekleştirilir.
- Mimarlık ve İnşaat Sektörü: İnşaat sektöründe paslanmaz köşebent hem betonarme yapılarda hem de mimari detaylarda kullanılır. Binanın oluşturulmasında veya köprülerin sağlamlaştırılmasında paslanmaz köşebentler kullanılır. Paslanmaz köşebent aynı zamanda dekoratif bir ürün olduğundan mimari alanlarda da rahatlıkla kullanılabilir. Ev dekorasyonunda paslanmaz köşebentlerin açıkta bırakılması hiçbir sorun yaratmayacaktır.
- Otomotiv Sektörü: Çeşitli konsept araç üretimleri başlayan paslanmaz köşebent kullanımı zamanla otomotiv sektörünün geneline yayılmıştır. Otomotiv sektörünün birçok alanında kullanılan paslanmaz köşebent, araç yapımlarında bükülebilir özelliği ile büyük kolaylık sağlar.
- Gemi Sektörü: Şekil verilmesi kolay bir malzeme olduğundan paslanmaz köşebentler, gemi sektöründe sıklıkla kullanılır. Gemi yapımında boyutu küçük olan parçaların içinde kullanılır.
- Gıda Sektörü: Paslanmaz özelliği sebebiyle paslanmaz köşebentler gıda sektöründe de tercih edilen malzemelerden biridir. Özellikle gıdaların uzun süre saklanabilmesi için tercih edilir.
İlginizi Çekebilir: Karbon Çelik İle Paslanmaz Çelik Arasındaki Farklar Nelerdir ?
Bu temel alanlar hariç kimya, petrokimya ve mutfak gibi alanlarda da kullanılır. Oldukça uygun fiyatlı ve kullanışlı bir malzeme olduğundan paslanmaz köşebent, birçok farklı sektörde kullanılır.
Paslanmaz Çelik Köşebent Çeşitleri
Paslanmaz çelik köşebentler, genel olarak L şeklinde veya iki kenarı eşit olacak şekilde üretilirler. Paslanmaz çelik köşebent çeşitleri kullanılacak olan ortama göre değişiklik gösterebilir. Bunun sebebi her bir alanda köşebent ihtiyacının değişiklik göstermesidir. Herhangi bir alanda köşebent iki malzemeyi bir araya getirmek için L şeklinde kullanılırken, bir diğer sektörde iki ucu eşit olarak kullanılabilir. Bu sebeple köşebent çeşidine karar vermeden önce kullanılacak olan endüstriyi ve ortamı iyi saptamak gerekir.
İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Boru Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Köşebent Kalite Sınıfları
Paslanmaz köşebent 304, 304L, 316 ve 316L standartlarına uygun olarak üretilir. Köşebentlerin üretildiği kalitelerin özellikleri aşağıdaki gibidir.
- 304 Kalite Paslanmaz: Paslanmaz çelikler arasında en yaygın kullanılan 304 kalite paslanmaz çelik, günlük kullanıma uygun olarak üretilmiştir. Tüm çeşitler arasında fiyat-performansı en başarılı olan modeldir. Kaynak yapılabilirliği ve korozyon dayanımı oldukça iyidir.
- 304L Kalite Paslanmaz: 304L kalite paslanmaz çelik, 304 kalite paslanmaz çeliğin düşük karbonlu versiyonudur. Tüm özellikleri 304 kalite paslanmaz çelik ile benzerlik göstermektedir.
- 316 Kalite Paslanmaz: 304 kalite paslanmaz çeliğe daha fazla molibden ve nikel eklenerek oluşturulan 316 kalite paslanmaz çelik, korozyon dayanımı ve işlenebilirlik açısından 304 kalite paslanmaza göre oldukça iyidir.
- 316L Kalite Paslanmaz: 316L kalite paslanmaz çelik, oldukça yaygın kullanılan ve düşük karbonlu bir paslanmaz kalitesidir.
Paslanmaz Köşebent Faydaları
Paslanmaz köşebent, genel olarak 304, 304L ve 316 kaliteleri ile üretilirler. Bu nedenle bu kalitelerin özelliklerini, faydalarını temsil ederler.
304 kalite: 304 tipi paslanmaz çelik, en az %18 krom ve %8 nikel içerir ve en fazla %0,08 karbon içerir. Krom nikel östenitik alaşım olarak tanımlanır. 304 sınıfı, muhtemelen tavalarınızda ve pişirme araçlarınızda görebileceğiniz standart “18/8” paslanmaz çeliktir. 304 kalite ile üretilen paslanmaz köşebent östenitik olduklarından oldukça dayanıklıdırlar.
304L kalite: 304L alaşımı, düşük karbon içeriğinin, kaynak işlemi sırasında karbür çökelmesini en aza indirmeye / ortadan kaldırmaya yardımcı olmasıyla bilinir. Bu, 304L paslanmaz çeliğin ciddi aşındırıcı ortamlarda bile “kaynaklı” durumda kullanılmasına izin verir. 304L’deki “L”, ekstra düşük karbon anlamında yorumlanabilir.
316 kalite: 316 kalite, östenitik paslanmaz çelikler arasında 304’den sonra önemli ikinci standart molibden taşıyan kalitedir. 316 dereceden daha iyi bir genel korozyona dayanıklı özellikler, özellikle klorür ortamlarında oyuklaşma ve çatlak korozyonuna karşı daha yüksek direnç sağlar. Mükemmel şekillendirme ve kaynak özelliklerine sahiptir. Endüstriyel, mimari ve ulaşım alanlarındaki uygulamalar için çeşitli parçalara kolayca adapte olur. Paslanmaz köşebent için idealdir.
Bu yazımızda sizlere paslanmaz köşebentlerin ve kullanım alanlarından bahsettik. Paslanmaz çözümlerimiz ile daima hizmetinizdeyiz. Bizimle iletişim kurabilirsiniz. Umarız, yazımız faydalı olmuştur. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğimizle.
Merhaba , 304 paslanmaz örn;40*40 köşebent ile 304 paslanmaz sacdan bükülen 40*40 köşebent mukavemeti aynı mıdır? Yani ben abkantta büksem ,hazır aldığım köşebent dayanım özellikleriyle aynı olur mu?