Paslanmaz Flanş Kullanım Alanları

Hurda demirin geri dönüştürülmesi ve içerisine çeşitli elementlerin eklenmesi ile elde edilen paslanmaz çelik malzemeler, sahip oldukları avantajlar nedeniyle her geçen gün daha fazla alanda kullanılmaktadır. Bağlantı ürünlerinin imalatında da paslanmaz çeliğe rastlamak mümkündür. Özellikle boru tesisatlarında boruları birbirine bağlamak ve tesisatın devamlılığını sağlamak için üretilen ara bağlantı elemanları, genellikle paslanmaz çelikten elde edilmektedir. Sürekli olarak sıvılarla ya da aşındırıcı kimyasallarla temas halinde olan bu bağlantı elemanları, paslanmaz çelikten imal edildikleri zaman uzun yıllar boyunca kullanılabilmektedir. Paslanmaz flanşlar, bahsi geçen bağlantı elemanları arasında en çok bilinenlerden biridir. Genellikle halka biçiminde olan paslanmaz flanşlar, korozyondan koruma sağlamasının yanı sıra basınca karşı da büyük bir avantaj sunmaktadır.

Paslanmaz Flanş Standartları

Paslanmaz flanşların imalatında kullanılan paslanmaz çeliğin kalitesi, flanşlarda farklı sınıflandırmaların yaşanmasına neden olmaktadır. Paslanmaz flanşları kalite standartlarına göre şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • 304 Paslanmaz Çelik Flanş: 304 paslanmaz çelik, tüm dünyada en yaygın kullanılan paslanmaz çelik türüdür. Kolay bulunabilmesi ve maliyetinin düşük olması nedeniyle pek çok alanda 304 paslanmaz çeliğe rastlamak mümkündür. 304 paslanmaz çelikten üretilen flanşlar hem dayanıklılık hem de korozyon direnci bakımından ortalama düzeydedir. Korozyon riskinin ve tesisat basıncının fazla olduğu alanlarda kullanım için uygun değildir.
  • 316 Paslanmaz Çelik Flanş: 316 paslanmaz çeliklerin en büyük özellikleri ısıya karşı yüksek dirençli olmalarıdır. Ortalama 650 dereceye kadar olan sıcaklıklarda bile işlevlerini yerine getirebilen bir çelik türüdür. 316 paslanmaz çelikten üretilen flanşlarda da bu özellik ön plana çıkmaktadır. Ayrıca korozyon direnci bakımından 304 paslanmaz çelikten daha iyi bir puana sahiptir.
  • Dubleks Paslanmaz Çelik Flanş: Dubleks çelikler, paslanmaz çelik türleri içerisinde paslanmazlık özelliği en yüksek olan malzemedir. Üst düzey korozyon direncine ve dayanıklılığa sahip olan dubleks çelik kullanılarak üretilen paslanmaz flanşlar, en zorlu şartlar altında bile sorunsuz bir şekilde kullanılabilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Çelik Üretiminde Kullanılan Madenler

Paslanmaz Flanş Faydaları

Paslanmaz malzemeden imal edilen flanşların kullanımı her geçen gün daha fazla alanda kullanılmaktadır. Bu durumun temelinde, paslanmaz flanş kullanımının sağlamış olduğu faydalar bulunmaktadır. Paslanmaz flanş kullanımının en büyük avantajlarından biri, korozyona karşı dirençli olmasıdır. Korozyon riskinin yüksek olduğu tesisatlar, zaman içerisinde bağlantı elemanlarının aşınmasını zorunlu hale gelmektedir. Paslanmaz flanş kullanımı, bu değişim sürecinin uzamasını sağlamaktadır. Ayrıca bu sürenin uzatılması, maliyetlerin düşürülmesi gibi bir faydayı da beraberinde getirmektedir. Flanşların kısa zaman dilimlerinde değiştirilmesi, sürekli olarak değişim maliyetlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ayrıca paslanmaz flanşlar, basınca karşı sağlamış oldukları dirençle de ön plandadır. Pek çok bağlantı elemanı, yüksek basınç altında yeteri kadar işlevsel değildir. Paslanmaz malzemenin içerisinde bulunan elementler, paslanmaz flanşlara bu konuda büyük bir dayanım sağlamaktadır. Son olarak da paslanmaz flanşların sızdırmazlığından söz etmek mümkündür. Farklı malzemelerden üretilen flanşlarla kıyaslandığı zaman, paslanmaz flanşlar en yüksek sızdırmazlık değerine sahiptir.

Üretimi

Paslanmaz flanşlar imal edilirken dövme yöntemi ve dökme yöntemi olmak üzere iki farklı yönteme başvurulmaktadır. Döküm yöntemi ile elde edilen flanşlar, daha üstün niteliklere sahiptir. Paslanmaz flanş üretimi yapılırken öncelikle doğru hammadde kullanımına odaklanılmaktadır. Zira daha önce de belirtildiği gibi, üretimde kullanılan çeliğin kalitesi ile flanşın kalitesi doğrudan bağlantılıdır. Seçilen malzemenin ön denetimden geçirilmesinin ardından kesme işlemi yapılmaktadır. Bu aşamada elde edilmek istenilen flanşın boyuna ve çapına göre çeşitli makineler ile kesimler yapılmaktadır. Daha sonra kesilen parçalar dövme işleminden geçirilmekte ve bu sayede daha dayanıklı hale getirilmektedir. Son aşamada flanşlara ısıl işlem uygulanmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Çelik Çekme Boru

Fiyatları

Paslanmaz flanş fiyatları konusunda net bir rakamdan söz edebilmek mümkün değildir. Zira bu ürünlerin fiyatları üzerinde belirleyici olan pek çok etken bulunmaktadır. Üretimde kullanılan hammaddenin kalitesi bu etkenlerin başında gelmektedir. Kullanılan paslanmaz çelik türünün daha kaliteli ve üstün nitelikli olması durumunda, üretilen flanşların fiyatlarında da yükseklik görülmektedir. Ayrıca üretim ve satış yapan firmaların kâr politikaları da bu noktada önemlidir. Daha net bilgi sahibi olabilmek açısından bu konuda faaliyet gösteren bir firma ile irtibata geçmek daha doğru olacaktır. Ancak paslanmaz flanş alırken, fiyattan önce kaliteye odaklanılması gerektiği de unutulmamalıdır. Zira yalnızca fiyatına bakılarak alınan ürünler, uzun vadede daha farklı sorunların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın