Paslanmaz Dikişsiz Boru Özellikleri

paslanmazdikişsizboru

Paslanmaz borular, paslanmaz çelik malzeme kullanılarak üretilen ve yaygın bir kullanım alanına sahip olan ürünlerdir. Paslanmaz çelik borular dikişli ve dikişsiz olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu ayrım, boruların üretim yöntemi ile daha çok alakalıdır. Paslanmaz dikişsiz borular, borunun yuvarlak şeklinin verilmesinde herhangi bir kaynak ya da farklı birleştirme tekniğinin uygulanmadığı ve tek parça silindir kütükten elde edilen ürünlerdir. Paslanmaz dikişsiz boru üretiminde öncelikle çelik kütükler haddelenir. Sonrasında ise haddelenmiş olan bu malzemenin ortası kızgın sıcak demir ile delinerek borunun ortaya çıkması sağlanır. Delme işlemi için kullanılan sivri demirin kalınlığı, elde edilmek istenilen borunun çapı, iç hacim genişliği ve et kalınlığı gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Paslanmaz dikişsiz boruların kalitesinin belirlenmesinde, üretimde kullanılan çeliğin kalitesinin önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu noktada 304 paslanmaz çelik malzeme ile 316 paslanmaz çelik malzeme en yaygın kullanılan hammaddelerdendir.

Paslanmaz Dikişsiz Boru Özellikleri

Paslanmaz dikişsiz borunun sahip olduğu özellikler, onun her geçen gün daha fazla yerde tercih edilmesine neden olmaktadır. Bu borunun sahip olduğu özelliklerin başında yüksek düzeyde dayanıklı olması gelmektedir. Paslanmaz dikişsiz borular üretilirken herhangi bir birleştirme ya da kaynak noktasının olmaması, borunun mukavemet değerinin daha yüksek olması anlamına gelmektedir. Borular için kaynak ve birleşme noktaları her zaman zayıf noktalardır. Bu yüzden de yüksek basınçlı sıvı ya da kimyasalların taşınması amacıyla dikişsiz borular idealdir. Bu ürünün sahip olduğu bir diğer özellik ise korozyon direncidir. Paslanmaz çelik malzemeden üretilen paslanmaz dikişsiz borular, korozyon dirençleri sayesinde son derece uzun ömürlüdür. Borular sürekli olarak kimyasal maddeler ya da sıvılar ile temas halinde olduğu için, bu özellik son derece önemlidir. Dikişsiz boru üretiminde kullanılan çeliğin kalitesi, korozyon direncinin hangi düzeyde olduğunun temel belirleyenidir. Paslanmaz dikişsiz boruların bir diğer özelliği de işletme maliyetlerini desteklemeleridir. Farklı hammaddelerden imal edilen borular ile kıyaslandıkları zaman daha yüksek maliyetli olsalar da uzun ömürlü olmaları ve yıllar boyunca değişim gerektirmemeleri paslanmaz dikişsiz boruları uzun vadede daha avantajlı hale getirmektedir. Kullanım amacına göre doğru boru seçimi yapılması, maliyetin dengelenmesi açısından önem arz eden bir husustur. Son olarak paslanmaz dikişsiz boruların ısıya karşı yüksek dirençli olduğunu söylemek de mümkündür.

paslanmazdikişsizboruözellikleri

İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Boru İmalatı ve Sunduğu Faydalar

Paslanmaz Dikişsiz Boru Kullanım Alanları

Paslanmaz dikişsiz boruların avantajları yukarıda bahsedilenlerle sınırlı değildir. Tüm bu özellikler paslanmaz dikişsiz boruya olan talebin artmasına neden olmaktadır. Paslanmaz dikişsiz borunun kullanım alanlarının başında petrokimya endüstrileri gelmektedir. Özellikle kimyasal maddelerin taşınmasında, petrol ve doğalgaz boru hatlarında büyük ölçüde bu borular kullanılmaktadır. Basınca karşı dayanıklı olması ve sıcaktan etkilenmemesi bu tercihin yapılmasındaki en önemli noktalardan biridir. Bununla birlikte şehir içme ve atık su tesisatlarının döşenmesinde de paslanmaz dikişsiz borulardan yararlanılmaktadır. Gıda endüstrisi bu boruların kullanıldığı bir diğer alandır. Paslanmaz çelik boruların gıda ile temas etmeye en uygun malzemeler olması, sıvı maddelerin taşındığı gıda üretim merkezlerinde büyük bir boşluğu tamamlamaktadır. Bununla birlikte ağır ve hafif endüstrinin pek çok alanında da paslanmaz dikişsiz borulara rastlanmaktadır. Otomotiv sektörü, makine endüstrisi, inşaat sektörü ve daha pek çok alanı bu duruma örnek vermek mümkündür.

paslanmazdikişsizborukullanımalanları

İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Profil Nedir ? Paslanmaz Profil Özellikleri

Dikişli Boru ve Dikişsiz Boru Arasındaki Farkları

Üretim biçimlerine göre sınıflandırılan boruların bir diğer türü de dikişli borulardır. Dikişli borulara bu adın verilmesinin temelinde, kaynak ve bağlantı noktalarına sahip olması bulunmaktadır. Dikişli borular silindir biçimli kalıplardan değil, düz sac biçimindeki kalıplardan elde edilmektedir. Bu düz sacların farklı makineler yardımıyla kıvrılması ve birleşim yerlerinden kaynaklanması ile dikişli borular üretilmektedir. Ancak dikişsiz borular ile kıyaslandığı vakit, dikişli borular daha düşük dirence sahiptir. Ne kadar iyi kaynak yapılırsa yapılsın, kaynak noktaları boruların zafiyet kısımlarını oluşturmaktadır. Daha kaliteli dikişli boru üretimi için, tercih edilen hammaddenin kaynak yapılabilirlik açısından iyi bir değerde olmasına dikkat edilmelidir. Aksi halde yapılan kaynaklar daha etkisiz ve daha güçsüz kalacaktır. Dikişli borular ağır sanayi ya da yüksek basınç altındaki alanlardan ziyade, daha risksiz alanlarda kullanım için uygundur.

dikişliboruvedikişsizboruarasındakifarklar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın