Paslanmaz çelik, farklı madenlerin bir araya gelmesi ile oluşturulan ve kullanım alanı yaygın olan bir metaldir. Korozyona karşı yüksek dirence sahip olması ve kullanım ömrünün uzun olması, son yıllarda paslanmaz çeliğe duyulan ilginin artmasını sağlamıştır.
Paslanmaz çeliklerde kullanılan madenlerin her biri, farklı bir özellik katmaktadır. Bu madenlerden birinin fazla ya da eksik kullanımı, paslanmaz çelik malzemenin olumsuz özelliklere sahip olmasına yol açabilmektedir. Bu yüzden de hangi malzemenin, paslanmaz çelik imalatında hangi işlevi yerine getirdiği bilinmelidir. Krom, nikel, manganez, molibden, azot, bakır ve alüminyum paslanmaz çelik imalatında en sık kullanılan madenlerdendir.
Madenlerin Özellikleri ve Kazandırdıkları
Paslanmaz çelik malzemenin içerisinde yer alan madenlerin, bu malzemeye kazandırdıklarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Krom: Paslanmaz çeliğe paslanmazlık özelliğini kazandıran metal kromdur. Krom oranı yüzde 25’in üzerinde olan malzemelerin dış yüzeylerinde korozyonu önleyici bir tabaka meydana gelmektedir. Ancak krom miktarının yükselmesi ile malzemenin daha sert ve kırılgan bir hal alacağı da unutulmamalıdır.
- Nikel: Paslanmaz çeliğin daha dayanıklı hale gelmesi için de nikel kullanılmaktadır. Özellikle yüksek sıcaklıklarda da paslanmaz çelik malzemenin kullanılmaya devam edilebilmesi, nikel sayesinde mümkündür.
- Manganez: Kimi zaman nikelin alternatifi olarak kimi zaman da nikeli desteklemek amacıyla kullanılan manganez de paslanmaz çeliğin direncini arttırmaktadır. Malzemenin daha sert bir yapıya ulaşmasını sağlayan manganez, yüksek miktarda kullanıldığında paslanmaz çeliğin kırılganlaşmasına neden olmaktadır.
- Molibden: Paslanmaz çelik üretiminde molibdenden yararlanılması, kromun sağladığı paslanmazlık özelliğinin desteklenmesini sağlamaktadır. Bununla birlikte malzemede meydana gelebilecek çatlak ve çukurların oluşumunu engelleyerek daha pürüzsüz ürünler elde edebilmeye olanak sağlamaktadır.
- Bakır-Alüminyum-Titanyum: Bu üç malzeme paslanmaz çeliğin hassasiyet düzeyinin azaltılması ve aşınmalara karşı daha dirençli hale gelmesi amacıyla kullanılmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Çelik ve Yumuşak Çelik Arasındaki Farklar
Paslanmaz Çeliklerin İnsan Hayatındaki Yeri ve Önemi
Kullanılmaya başlandığı dönemden itibaren insan hayatında sürekli daha fazla yer tutmaya devam eden paslanmaz çelik, endüstriyel alanlar başta olmak üzere pek çok alana büyük katkılar sağlamaktadır. Özellikle inşaat sektöründe paslanmaz çelik kullanımının yaygınlaşmaya başlaması, depreme karşı daha dayanıklı yapıların inşa edilmesine kapı aralamıştır. Hijyenik bir ürün olması nedeniyle de paslanmaz çelik gıdaların sağlıklı bir biçimde saklanmasını ve taşınmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte uzun ömürlü olması ve bir kez satın alındıktan sonra uzun yıllar kullanılabilmesi gibi avantajlarıyla da insan hayatına olumlu katkı sağlamaktadır.
İlginizi Çekebilir: 316 Paslanmaz Çelik Nedir ?
Paslanmaz Çelik Ürünler
Paslanmaz çelik kullanılarak imal edilen ürünlerin sayısı oldukça fazladır. Paslanmaz çelik borular, bunlar arasında ilk sırada yer almaktadır. Sıvı ya da kimyasal maddeleri taşımak için kullanılan paslanmaz çelik borular, özellikle korozyon riskinin yüksek olduğu alanlarda kullanılmaktadır. Bununla birlikte fittngs adı verilen bağlantı elemanlarını imalatında da yaygın olarak paslanmaz çelik malzeme kullanılmaktadır. Mutfaklarda kullanılan bıçak ya da paslanmaz tencere setlerinin esas malzemesi de paslanmaz çeliktir. Ayrıca inşaatlarda kullanılan demir ve profillerde de paslanmaz çeliğe duyulan ihtiyaç yüksektir.
İlginizi Çekebilir: 304 Kalite Paslanmaz Çelik Nedir ? Kullanım Alanları Nelerdir ?
Paslanmaz Çelik Kullanım Alanları
Sağlamış olduğu avantajlar, paslanmaz çeliğin kullanım alanlarını her geçen gün genişletmektedir. Petro kimya endüstrisi ile okside etkisi yüksek olan kimyasal maddelerin kullanıldığı sektörler, paslanmaz çeliğin en sık kullanıldığı alanlardandır. Uzun yıllar kullanılabilecek tesisat hatlarının inşa edilmesi için bu alanlarda paslanmaz çelik tercih edilmektedir. Bununla birlikte hijyenin büyük önem arz ettiği gıda endüstrisi de paslanmaz çeliklerden yaygın olarak yararlanmaktadır. Otomotiv sektörü ile inşaat sektörlerinde kullanılan parçaların üretiminde de paslanmaz çeliğe gereksinim duyulmaktadır.
hangi malzemeleri kullanmamız lazım bu paslanmaz çekil işine girmeyi düşünüyorum en az ne kadar bütçe gereklidir