Güncel yaşantınızda farklı alanlarda kullanılan metal ürünler, pratik ve uzun süre kullanıma uygundur. Bunlar içinde belki de en popüler olanı paslanmaz çelik ürünlerdir diyebiliriz. Farklı türlerin bulunmasının nedeni, farklı şekillerde hayatımızda yer almaktadırlar. Ana üretim aşamasından sonra birçok metal gibi levha halinde olan bu çelikler, bazen boru, bazen de saç şeklinde kullanıma uygun hale getirilirler.
Mutfağınızda kullandığınız birçok ürünün paslanmaz olması dikkatinizi çekmiştir. Ağır sanayi, savunma sanayi, otomotiv ve daha birçok alanda kullanılan paslanmaz çelikler, etkin birer ürün olarak farklı özellikleri ile sektörlere hitap edebilmektedir.
Her bakımdan kullanıcı beklentilerini karşılan bu ürünler boru, profil, levha ya da istenilen diğer şekillerde üretilebilmektedir.
Paslanmaz Borular ve Profiller
Farklılık gösteren şekillerde gerekli alanlarla ve yapısal beklentilere uygun olarak üretilen paslanmazlar, özel yapıları ile inşaat sektörünün de vazgeçilmez elemanları içinde yer alır. Özellikle paslanmaz boru ve profil olarak karşımıza çıkan bu ürünler, dayanım, korozyondan uzak yapıları ve geri dönüşüm özellikleri ile inşaatın önemli parçaları arasında yer almaktadır. Sadece inşaatta değil farklı makine ve ağır sanayi ürünlerinde de kullanılmaktadırlar.
İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Çelik Çeşitleri Nelerdir ? Farkları Nelerdir ?
Özellikleri tamamen şekilsel olan bu ürünler, dikdörtgen ya da kare ebatlar karşımıza çıkarlar. Güçlendirici malzemeler kaynak özelliği olan etkin parçalardır. Bu nedenle de tercih edilmektedirler. Yapılarda daha çok taşıyıcı eleman olmalarından dolayı sıklıkla karşılaşılır. Yapılara dayanım ve güç kazandırmaları nedeni ile bu beklentilere uygun dizayn edilmektedirler.
Paslanmaz Fittings Elemanları
İmalat sanayinde ve diğer birçok alanda paslanmaz elemanların kullanımı söz konusudur. Bu ürünler içinde paslanmaz fittings elemanlar önemli bir yer tutmaktadır. Rekor, flanş, tek ya da çift taraflı nipel, manşon gibi sayısız bağlantı elemanının yapımında fittings denilen çelik türleri tercih edilir.
İşlenmesi kolay olan bu ürünler, kaynak kabiliyetleri nedeniyle de tercih edilmektedirler.
Özellikle boru elemanlarının montajında hareket kabiliyeti gerektiren alanlar için üretilmektedirler. Dirsekler, manşonlar ya da nipel ürünler, boruların eklenmesinde, alanda dönüş yapabilmelerine, sızdırmazlık özelliklerini arttırmakta önemli birer bağlantı elemanıdırlar.
Paslanmaz Saçlar
Üretimleri farklı olan paslanmaz, ihtiyaçlara uygun olarak şekillendirilebilmeleri için etkin birer yapıya sahiptirler. Üretim esnasında levhalar şeklinde yapılan paslanmaz saçlar geniş yüzeylere sahiptirler. Ayrıca farklı beklentileri karşılayabilmek için farklı kalınlık ve dirençlerdedirler. 0,40 mm ile 50 mm arasında üretilebilen bu ürünler, 6,4 kg ile 1800 kg civarlarına kadar çıkabilmektedirler.
Geri dönüşümü rahat olan bu ürünler, kullanımda da bu yüzden tercih edilmektedirler. Krom ile karşımın halinde üretildiklerinden, paslanma dirençleri yüksektir. Ev araç gereçleri, sağlık gereçleri, inşaat sanayi ve diğer birçok alanda tercih edilen özel ürünlerdir. Ülkemizde de üretimi sıkça yapılan, bol bulunan teknik yarı mamullerdir.
Paslanmaz Redüksiyonlar
Bağlantı elemanı olarak kullanılan çok özel yapıya sahip paslanmaz çelik grupları olduğundan bahsetmiştik. Bunlar içinde dikkat çekici olan paslanmaz redüksiyonlar bağlantıda beklentileri en başarılı şekilde vermeyi hedeflemektedirler. Nipel, dikişli ya da dikişsiz redüksiyonlar, farklı ölçülerde standart olarak üretilirler. Bu sayede ihtiyaç duyulan ölçüler, standart kullanıma uygundur.
Bu ürünlerde ölçülendirme inç olarak belirlenmektedir. Borular arasında ki geçişleri küçültmek ya da genişletmek için kullanılırlar. Bu nedenle de hafif hunik yapıya sahiptirler. Yapılarda, makine ve teçhizatlar ile birlikte çok rahat kullanım olanına sahip olurlar. Yapısal özellikleri dikişli, dikişsiz yani kaynaklı ya da kaynaksız olabilir. Bunların seçiminde kullanılacak olan alanın etkinliği büyük önem kazanır. Basınç ve diğer etmenler göz önüne alınarak seçim yapılmalıdır.
Paslanmaz Vanalar
Paslanmaz çelik kullanımı özellikle sıvıların geçiş alanlarında sağlıklı bir kullanım sunmaktadır. Bu aşamada alanın kontrol merkezi vanalardır. Aynı şekilde alanın sterilizasyonunu korumak, dayanıklı ve uygun sonuçları almak için paslanmaz vanalar tercih edilmelidir. Boru hatlarının sonlandırılmasında rekorlar kullanılırken, bu alanlarda ki akışkanı açmak, kapamak istediğinizde vanalara ihtiyaç duyulacaktır.
Sanayi tesislerinden evinizde ki birçok ürüne kadar vana kullanımı önemli bir yer tutmaktadır. Genelde iki parçadan oluşan vanalar, standart boru çaplarına uyun olarak üretilmektedir. Bu şekilde alınan ürün, tamamlayıcı parça olarak görevini başarılı şekilde yapacaktır.
İçeriğinde ki mekanizma conta ile desteklenerek, sıvıların sızıntısı da önlenmiş olur. Başlıca vana çeşitleri;
- Kelebek Vana
- Küresel Vana
- Hava Kumandalı Vanalar
- Tank Tipi
- İki Ya Da Üç Yolu Vanalar
- Çek Valf
- Vakum Vanalar
- Debi Ayar Vanası
- Diyafram Vana
Olmak üzere beklentileri karşılayacak şekilde üretilmektedirler.
Bir yazımızın daha sonuna geldik. Bu yazımızda sizlere; paslanmaz çelik kullanılan ürünler ve bu ürünlerin özelliklerinden bahsettik. Umarız, faydalı olmuştur. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle