Paslanmaz çelik çeşitleri, birçok farklı alaşım ile farklı guruplara ayrılırlar. Her bir türün farklı kullanım alanları vardır. Kullanım alanlarına göre paslanmaz çelik seçimi son derece önemlidir. Kullanım amaçlarına göre tercih edilmez ve rastgele kullanılırlarsa, dönüşü olmayan zor durumlar yaşanabilir. Maliyet bakımından işletmeniz veya sizler kayıp yaşayabilirsiniz.
Paslanmaz çelik kullanımı, son dönemlerde gittikçe artmış ve yaygınlaşmıştır. Birçok farklı alanda kullanılmaya başlanması, paslanmaz çeliklerin içerdiği alaşımları da buna göre değiştirmiştir.
Paslanmaz Çelik Çeşitleri Nelerdir ?
Farklı basınç, sıcaklık ve farklı koşullara göre çelik kullanımları farklılık gösterir. Çeliğin üretim aşaması bile kullanım alanlarının belirlenmesinde önemli rol oynar. İsterseniz paslanmaz çelik türlerini birlikte incelemeye başlayalım.
304 Paslanmaz Çelik
Paslanmaz çelik çeşitlerinden, yaygın olarak en çok kullanılan türdür. Kullanım alanı oldukça geniş bir yere sahiptir. Yüksek korozyona dayanıklı olması, kolay şekillenmesi ve kaynak yapılabilmesi, 304 paslanmaz çeliğin yoğun olarak kullanılmasını sağlar. Aynı zamanda kolayca temizlenebilir yüzeyi, gıda üretimi yapan işletmelerde ve fabrikalarda kullanımının önünü açar.
Kolay temizlenebilir yüzeyi ile ev gereçlerinde; tencere, çatal-bıçak takımları, evyeler gibi ürünlerin ana malzemesini oluşturması için yeterlidir. 900 ºC ‘ye kadar ısı dayanıklılığı ile oksitlenmeye karşı maksimum dayanıklılık gösterir.
Uygun fiyata sahip olmasının yanında, günlük kullanımlar için gayet yeterlidir. Dövme, kırma işlemlerinin yapıldığı alanlarda tercih edilmesi çok doğru olmaz. Bu gibi alanlarda, dayanımı daha iyi olan, farklı çelik türlerine yönelmek yerinde olacaktır.
Özet olarak;
- Korozyona karşı dirençlidir
- Kolay temizlenebilir yüzey ile gıda sektöründe yaygın olarak kullanılır
316 Paslanmaz Çelik
Kullanılacak alan 304 çelik türünden daha fazla dayanıklılık istiyorsa, 316 paslanmaz çelik türü tercih edilebilir. 316 paslanmaz çelik, 304 ‘e göre çok daha dirençlidir. Korozyon direnci, 304 grubuna göre çok daha yüksek ve kullanım sıklığı tıpkı 304 ‘de olduğu kadar yoğundur. İnşaat sektörü, köprü kirişleri gibi yüksek direnç isteyen kullanım alanlarında, başarılı performans gösterir. İnşaat sektöründe tercih edilmesinin en önemli sebebi ise kolay bükülebilme ve kaynaklanabilme özelliğine sahip olmasıdır.
Gıda üretimi yapılan uygulamalar, mutfak malzemelerinde (lavabo, tencere vs.) kolay temizlenebilir olması sebebiyle yoğun olarak kullanılır.
Özet olarak;
- Kalite olarak yüksek kullanım oranına sahiptir
- Kolay şekil verilebilir ve kaynak yapılabilir
- Korozyona karşı oldukça dirençlidir
- Manyetik özelliği taşımaz
Östenitik Paslanmaz Çelik
En çok kullanılan çelik türlerinin dahil olduğu gruptur. 304LN, 310, 310S, 314, 316, 316L, 316LN, 317, 317L, 321, 347, 201, 304, 308, 305, 304L, 316Ti çelik türleri de bu gruba dahildir. Bu grupta yer alan çelikler yüksek korozyona dayanıklıdır. Aynı zamanda; %16 ila %25 oranında krom, %10 – %25 oranında ise nikel içermektedir. Dünyada üretilen tüm çelik türlerinin %70 ‘ini kapsayarak geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Yapılacak olan kaynak bağlantıları için oldukça elverişli olan Östenitik paslanmaz çelikler bu yönüyle oldukça esnek bir kullanım imkanı sunar.
Endüstri ve mimari yapılarda dayanıklılığı sayesinde fazlaca kullanılır.
Paslanmaz çelik türlerinden her birinin farklı kullanım amaçları olduğunu unutmamanız gerekir. Eğer kullanım amacınıza uygun paslanmaz çelik türlerine dikkat etmezseniz, kurduğunuz sistemde aksamalar hatta kesilmeler meydana gelebilir. Çeşitli ortamlara göre üretilen çelik türleri amacına uygun kullanıldığı zaman uzun ömürlü olurlar ve doğabilecek ekstra maliyetlerden kurtarırlar.
İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Çelik Çeşitleri Nelerdir ? Farkları Nelerdir ?
Bir yazımızın daha sonuna geldik. Bu yazımızda, paslanmaz çelik türleri, özellikleri ve kullanım alanlarından bahsettik. Umarız, verdiğimiz bilgiler sizlere faydalı olmuştur. Enerji Paslanmaz ailesi olarak, paslanmaz çözümlerimiz ile daima yanınızdayız. Aklınıza takılan herhangi bir soruyu bizler ile paylaşabilirsiniz. Paslanmaz çelik ihtiyaçlarınız için bize, İletişim bölümünden ulaşabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle, sağlıkla kalın!