Paslanmaz Çelik Çekme Boru

Sıvı ya da sıvı haline getirilmiş çeşitli maddelerin taşınması ve depolanması amacıyla kullanılan boruların pek çok çeşidi bulunmaktadır. Bunlar içerisinde paslanmaz çelik boruların ayrıcalıklı bir yer bulunmaktadır. Korozyona karşı sahip oldukları direnç nedeniyle bu borular, diğer boru çeşitlerinden daha kullanışlıdır. Ancak paslanmaz çelik boruların da kendi içlerinde sınıflandırılması söz konusudur. Bu sınıflandırma genellikle borunun imalatında kullanılan yöntem baz alınarak yapılmaktadır. Ayrıca üretimde kullanılan çeliğin kalite düzeyi, kaynaklama biçimi, borunun yüzey tipi gibi açılardan yapılan sınıflandırmalar da mevcuttur. Paslanmaz çelik çekme borular, üretimde başvurulan yönteme göre yapılan sınıflandırmalar içerisine girmektedir. Bu boruların çekme olarak adlandırılmasının nedeni, üretimlerinde herhangi bir şekilde kaynak kullanılmaması ve borunun tek parça metal malzemeden imal edilmesidir.

Paslanmaz Çelik Çekme Boru Özellikleri

Paslanmaz çelik çekme borular her geçen gün daha fazla alanda kullanılmaktadır. Bunun temelinde, çekme boruların sahip oldukları özellikler yatmaktadır. Paslanmaz çelik çekme boruların özelliklerinden bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Yüksek Dayanıklılık: Çekme borular paslanmaz boru sınıfında yer alsalar da en büyük özellikleri yüksek dirençli olmalarıdır. Tek parça metalden üretilmeleri ve üretim esnasında herhangi bir şekilde kaynak kullanılmaması, bu boruların sağlamlığını arttırmaktadır. Özellikle basınçlı sıvıların aktarılması ya da depolanması gereken alanlarda, bu özelliği dolayısıyla paslanmaz çekme borular kullanılmaktadır.
  • Korozyon Direnci: Paslanmaz çelik çekme boruların en belirgin özelliklerinden biri de korozyona karşı yüksek dirence sahip olmasıdır. Korozyon riskinin en yüksek olduğu yerlerde bile paslanmaz çelikler uzun yıllar boyunca görev yapabilmektedir. Ancak bu özellik, paslanmaz çelik çekme boruların imalatında kullanılan çeliğin kalitesi ile alakalıdır.

Kullanım Alanları

Paslanmaz çelik çekme borular, daha önce bahsedilen özellikler dolayısıyla geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir. Paslanmaz çelik çekme borular, en çok petrokimya endüstrisinde kullanılmaktadır. Bu alanda kullanılan aşındırıcı ve basınçlı sıvıların ya da kimyasalların taşınması ve depolanması açısından çekme borular büyük bir role sahiptir. Ayrıca petrol ya da doğalgaz boru hatlarında ve şehir içi su şebekelerinde de çekme boruların kullanıldığını görmek mümkündür. Özellikle paslanmaz çeliğin, gıda ile temasa uygun bir madde olması hem su şebekelerinde hem de gıda endüstrisinde de bu boruların kullanılabilmesine olanak tanımaktadır. Otomotiv sektörü, çekme boruların kullanıldığı bir diğer alandır. Bunlara ek olarak endüstrinin pek çok dalından söz etmek de mümkündür.

İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Çelik Üretiminde Kullanılan Madenler

Standartları

Daha önce de bahsedildiği gibi, paslanmaz çekme borular kendi içerisinde farklı kalite standartlarına sahiptir. Bu durum, boruların imalatında kullanılan çelik malzemenin kalitesi ile doğrudan bağlantılıdır. Paslanmaz çelik çekme borularda en sık kullanılan çelik türü, 304 paslanmaz çeliktir. Aynı zamanda dünyada en yaygın bulunan ve en sık kullanılan paslanmaz çelik türü olan 304 paslanmaz çelik, borular da dahil olmak üzere pek çok paslanmaz malzemenin imalatında kullanılmaktadır. 304 paslanmaz çelikten imal edilen çekme borular, korozyon direnci açısından ortalama bir düzeye sahiptir. Bu kalitedeki borular, daha çok gündelik kullanım amacına ve korozyon riskinin yüksek olmadığı yerlere uygundur. Dubleks paslanmaz çelikler ise bu amaçla kullanılan en kaliteli paslanmaz çelik türüdür. 1.4462 paslanmaz çelik olarak da anılan dubleks paslanmaz çelik, çekme boruların üretiminde görece daha az kullanılmaktadır. Korozyon direnci ve dayanıklılık bakımından en değerli çelik türü olmasına karşın, maliyetinin yüksek oluşu dubleks paslanmaz çeliklerin kullanım alanlarını sınırlandırmaktadır. Petrokimya endüstrisi ile korozyon riskinin yüksek olduğu ağır sanayi alanları, dubleks çekme çelik paslanmaz boruların görülebileceği yerlerdir.

İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Fittings Malzemeler Nedir ?

Avantajları

Paslanmaz çekme boru kullanımının sağlamış olduğu pek çok avantaj mevcuttur. Bunların başında, daha önce de bahsedildiği gibi yüksek direnç gelmektedir. Tesisat basıncının yüksek olduğu durumlarda kaynaklı boruların patlaması ya da yırtılması gibi olumsuzluklar ile karşı karşıya kalabilmek mümkündür. Çekme çelik borularda ise bu risk söz konusu değildir. Tek parçadan imal edilmiş olması, en yüksek basınç değerlerinde bile bu boru türünün işlevselliğini korumasına neden olmaktadır. Bununla birlikte çekme borular, uzun ömürlü oldukları için uzun vadede maliyetlerin düşürülmesine de katkı sağlamaktadır. Bir kez alındıktan sonra yıllar boyunca kullanılabilmeleri, işletmelerin boru ve tesisat yenileme giderlerini ortadan kaldırmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın