Birçok farklı endüstride sıklıkla kullanılan paslanmaz boru, seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken ürünlerden biridir. Paslanmaz boru kalitelerini birlikte incleyelim.
Paslanmaz Boru Kalite Grupları
Paslanmaz borular genel olarak 304, 316, 316L, 316Ti, 309 ve 310 kalite paslanmazlar ile üretilirler. Bu kalite paslanmazların özellikleri aşağıdaki gibidir.
304 Kalite Paslanmaz: Tüm paslanmaz çelik üretiminin yüzde ellisini kaplayan 304 kalite paslanmaz çelik, boru imalatında en sık kullanılan kalitedir. 304 kalite paslanmaz çelik, yüksek bir korozyon direncine sahiptir. Yüksek ısılar ile çalışılan ortamlarda rahatlıkla kullanılabilir. Diğer östenitik kaliteler gibi 304 kalite paslanmaz çelik de manyetik değildir.
316 Kalite Paslanmaz: 304 kalite paslanmaz çelikten sonra en çok kullanılan paslanmaz kalitesi 316 kalite paslanmaz çeliktir. 304 kalite paslanmaz çeliğe göre çok daha yüksek bir korozyon direncine sahiptir. 304 kalitenin içerisine molibden ve daha fazla nikel katılarak elde edilir.
İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Boru Kullanmanın Faydaları Nelerdir ?
316L Kalite Paslanmaz: 316L kalite paslanmaz çelik, oldukça yaygın kullanılan ve düşük karbonlu bir paslanmaz kalitesidir. Sert koşullu ortamlarda dahi rahatlıkla kullanılabilir.
316Ti Kalite Paslanmaz: 316Ti paslanmaz çelik, 316 serisi paslanmaz çeliklerin içine titanyum eklenmiş ve bu sayede kimyasala ve aşınmaya karşı daha dayanıklı bir hale getirilmiş olan paslanmaz kalitesidir.
310 Kalite Paslanmaz: 310 kalite paslanmaz çelik, paslanmaz çelikler arasında ısıya ve yüksek sıcaklığa en dayanıklı malzemelerden birisidir. Bu yüzden birçok farklı sektörde kullanılan boru imalatında rahatlıkla kullanılabilir.
İhtiyacınıza En Uygun Paslanmaz Boru Seçimi
Paslanmaz boru seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken şeylerden biri paslanmaz boruların sağlayacağı avantajları bilmektir. Paslanmaz boru ve sağlayacağı avantajlar aşağıdaki gibidir.
- Dayanıklılık:
Paslanmaz çelik boru kullanımında en önemli noktalardan biri boruların ne kadar dayanıklı olduklarıdır. Paslanmaz çelik ile üretilen paslanmaz çelik borular, yüksek mukavemet özelliğine sahiptirler. Bu nedenle yüksek basınca sahip olan ortamlarda bile rahatlıkla kullanılabilirler.
İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Çelik Nasıl Üretilir ? Paslanmaz Çelik Üretim Aşamaları
- Korozyon Direnci:
Paslanmaz çelik boruları diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerinden biri de yüksek korozyon dayanımına sahip olmalarıdır. Paslanmaz çelik boruların yüksek korozyon direncine sahip olmalarının asıl sebebi alaşımlarında barındırdıkları krom bileşenidir. Krom bileşeni paslanmaz boru ile oksijen arasında bir filtre görevi görür ve böylece korozyona olan direnç sağlanmış olur.
- Hijyen:
Paslanmaz çeliğin en önemli özelliklerinden biri de bakteri üremesine uygun ortam oluşturmamasıdır. Paslanmaz boru bu nedenle hijyeniktir. Aynı zamanda pürüzsüz yüzeyleri sayesinde çok kolay bir şekilde temizlenebilir ve uzun süre boyunca hijyenik bir şekilde kullanılabilirler.
- Üretim Kolaylığı:
Paslanmaz çelik boru, kolay kaynak yapılabilen ve üretim aşamasında kolay kesilebilen ürünlerdir. Bu sebeple üretim esnasında büyük bir kolaylık sağlarlar. Kolay bir şekilde üretilmelerinin yan sıra şekil vermesi de oldukça kolaydır. Bu durum tüm üretim aşamasını kolay bir hale getirir ve böylece hızlandırmış olur.
- Estetik Görünüm:
Paslanmaz boru özellikle son zamanlarda dekoratif ve mimari alanlarda da kullanımı artmış olan ürünlerdir. Bunu başlıca sebebi paslanmaz çelik malzemesi sebebiyle boruların pürüzsüz ve parlak bir görünüme sahip olmalarıdır.
- Geri Dönüştürülebilirlik:
Paslanmaz çelik borularda kullanılan çelikler geri dönüştürülebilir olduğundan doğaya zarar vermezler. Kullanım süreleri dolduğunda geri dönüştürülerek farklı alanlarda ve farklı şekillerde kullanılabilirler. Aynı zamanda bu döngü sürekli devam ettiğinden paslanmaz çelik üretiminin doğa dostu olduğu söylenebilir.
Paslanmaz Borulara Dayanıklılık Kazandıran Ölçütler
Paslanmaz çelik boruların daha dayanıklı hale gelmesini sağlayan iki kriter bulunur. Bunlar içeriğe dahil edilen krom ve karbonun miktarıdır.
- Krom Miktarı: Paslanmaz boru için korozyon direncini sağlayan unsur içeriğinde bulunan krom miktarıdır. Paslanmazların krom ile çevrelenmesi paslanmazlar için bir filtre görevi görür. Bu filtre paslanmaz ile oksijen arasındaki bir duvar gibidir. Paslanmazların krom ile kaplanmaması paslanmaz özelliğinin yok olmasını sağlar. Aynı zamanda içeriğe dahil edilen krom, hem dayanıklılığı hem de korozyon direncini olumlu anlamda etkiler. Tüm bunlar paslanmaz boru için çok daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
- Karbon Miktarı: Çeliğin mekanik dayanımı ve sertliğini artıran en önemli unsur karbon miktarıdır. Paslanmaz çelik alaşımının içine yeteri kadar dahil edilen karbon, paslanmaz borunun çok daha dayanıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.
İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Çelik İle Hafif Çelik Arasındaki Farklar Nelerdir ?
Bahsettiğimiz bu iki malzemenin, üretimde kullanılan miktarının iyi derecede ayarlanmış olması gerekir.
Bir yazımızın daha sonuna geldik. Bu yazımızda sizlere, paslanmaz boru seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenlerden bahsettik. Umarız, yazımız sizlere faydalı olmuştur. Paslanmaz çözümleri için bizimler iletişim kurabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle. H
Ayrıca paslanmaz sacın farklı özellikleri ile birlikte üretilen malzemeler daha kaliteli bir şekilde faaliyet gösterebilmektedir. Paslanmaz sac malzemesinin en yaygın kullanımı dekorasyon amaçlı malzemeler, ürünler içerisinde görülmektedir.
#paslanmaz #paslanmazsac #paslanmazrulo #paslanmazboru
Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederiz.