Paslanmaz boru, hayatın her alanında kullanılan malzemelerden biridir. Paslanmaz boru nasıl üretilir? Paslanmaz boru kullanım alanları nelerdir? Paslanmaz boruların sağladığı faydalar nelerdir? Paslanmaz boru nasıl parlatılır? Birlikte inceleyelim.
Paslanmaz Boru Nasıl Üretilir?
Paslanmaz boru, birçok alanda sıklıkla kullanılan malzemelerden biridir. Paslanmaz boruların imalatı çelik fabrikasında gerçekleştirilen döşeme veya kütük işlemlerinde gerçekleştirilir. Paslanmaz boru üretim aşamaları aşağıdaki gibidir.
Haddeleme ve Kaynak: Üretilen paslanmaz çelikler, çeşitli kontrollerden geçirildikten sonra şeritler halinde kesilir. Yapılan toplu üretimin ardından şeritlere kademeli bir halde silindir şekli verilir. Sonrasında bu şeritler TIG kaynaklama yöntemiyle kaynaklanır ve borunun kenarlarında kalan trimlere daha düzgün bir şekil verilir. İstenen şekil elde edildikten sonra TIBO makinesine sokulan paslanmaz borular haddelenmiş olurlar.
İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Çelik Kullanılan Ürünler Nelerdir?
Temizleme ve Isıtma: Haddelenmiş olan paslanmaz borular, farklı uzunluklarda kesilirler. Bu sayede paslanmaz boru ölçüleri belirlenmiş olur. Ölçüleri verilmiş olan paslanmaz borular temizlenir ve kirlerden arındırılır. Aynı zamanda haddeleme ve kaynak aşamasında borulara yüklenmiş olabilecek gerilimin giderilmesi için ısıl işlem uygulanır. Isıl işlem sonrası boru daha da pürüzsüz bir hale getirilmek için asit işlemine tabi tutulur.
Soğuk Çekme İşlemi: Soğuk çekme işleminde borular yağlayıcı görevi görmesi açısından oksalik ve sabun çözeltisi ile kaplanır. Bu işlem paslanmaz boru ölçülerinin net halini almaması durumunda tercih edilir.
Bitirme: Boyutları ve işlemleri tamamlanmış olan paslanmaz borulara işaretlemeler yapılır. Malzeme sınıfı, boyutu veya ısı numarası gibi özellikleri belirlenen paslanmaz borular sevkiyat için hazırlanır.
Paslanmaz Boru Kullanım Alanları Nelerdir?
Paslanmaz boruların birçok farklı kullanım alanı mevcuttur. Paslanmaz boru ölçülerine uygun olarak hayatımızın birçok noktasında kullanılır. Alışveriş merkezlerinin yapımında, otel inşaatlarında, toplu taşıma araçlarının üretiminde, yüksek ısı ve basınca dayanıklı olmaları sebebiyle ağır sanayide, madencilikte, nükleer santrallerde, kimya, petrol, kağıt üretim, plastik ve ilaç endüstrilerinde, mutfak ve gıda sektörlerinde kullanılır. Paslanmaz boru ölçülerinin boyutlarına göre farklı kullanım alanları bulunur. Kimi durumlarda kaynaklama işlemi ile paslanmaz boru ölçülerinde değişiklik yapılabilir.
İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Nipel Nedir ? Çeşitleri Nelerdir ?
Paslanmaz Boruların Sağladığı Faydalar Nelerdir?
Çeşitli alanlarda kullanılan paslanmaz boruların birçok faydası bulunur. Paslanmaz boruların sunduğu avantajlar aşağıdaki gibidir.
- Düşük Korozyon: Paslanmaz çelik düşük korozyon oranına sahiptir. Paslanmaz boruların içinde sürekli su olsa bile, uzun yıllar passız görünümünü koruyacaktır.
- Çekici Görünüm: Paslanmaz borular pürüzsüz ve parlak yüzeyi sayesinde estetik bir görüntü yaratırlar. Paslanmaz çelik boruları bir binanın içinde açıkta bırakmak veya herhangi bir kullanım alanında görünür kılmak sorun yaratmayacaktır.
- Boyut: Paslanmaz borular oldukça verimlidir ve çelikten yapılmış diğer malzemelerden yapılmış borulardan daha küçük bir boru çapına sahiptirler. Paslanmaz borular için kütle akış hızı, diğer birçok malzemeden çok daha yüksektir. Bu durumda kullanıcılar akış hızından ödün vermeden boruların maliyetinden tasarruf edebilirler.
- Dayanıklılık: Paslanmaz çelik güçlüdür ve ağaç kökleri, insan hatası ve aşırı hava koşulları gibi diğer borulara zarar verebilecek faktörlere karşı korunaklıdırlar. Plastik borulara oranla çok daha az destek gerektirirler.
- Geri Dönüştürülebilirlik: Plastik borulardan farklı olarak paslanmaz borular %100 geri dönüştürülebilirlerdir. Borulara artık ihtiyaç duyulmadığında, eritilebilir ve diğer endüstrilerde diğer kullanılabilir metal parçalara dönüştürülebilirler.
Paslanmaz Boru Nasıl Parlatılır?
Paslanmaz boruyu parlatabilmek için uygulanması gereken bazı adımlar bulunur. Paslanmaz boruyu parlatma işlemi aşağıdaki gibidir.
- Hâlâ boruda olan kaynakları zımparalayın. Bu görev için bir taşlama diski ve taşlama makinesi kullanın.
- Boruyu bir boru mengenesine veya benzer bir düzeneğe monte edin. Profesyonel bir boru mengeneniz yoksa, bir havlu ile sarılmış veya lastik bir kapakla donatılmış normal bir mengene kullanabilirsiniz, ancak profesyonel bir mengene önerilir. Cila sırasında boruya büyük miktarda aşağı doğru basınç uygulayacaksınız.
- Boruya bir cilalama bileşiği uygulayın. Ardından parlatma kemerinizi (120 ila 180 grit) boru üzerine ve bir taşlama makinesinin başının etrafına (boru genişliğinize göre boyutlandırılmış bir kayış tekerleği ile donatılmış) kaydırın. Bunu çelik borunun altında tutun ve gittikçe zımparalayarak boru boyunca yavaşça ileri geri hareket ettirin.
- Gerekirse ilave parlatma bileşiği uygulayın. Ardından, boruyu boru boyunca sabit hareketlerle kaydırarak parlatmak için taşlama kayışı tekerleğini kullanmaya devam edin.
- Paslanmaz çelik boruya parlatma bileşiği uygulayın ve ince çizgileri bir tampon taşlama diski ile parlatın.
İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Flanş Nedir? Paslanmaz Flanş Çeşitleri
İstediğiniz finisaj için cilalanmış paslanmaz bir boru olana kadar tekrarlayın
Bir yazımızın daha sonuna geldik. Bu yazımızda sizlere; paslanmaz boruların üretim şekillerinden ve çeşitlerinden bahsettik. Paslanmaz çelik hizmetleri için Enerji Paslanmaz olarak her zaman yanınızdayız. Bizimle iletişim kurabilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.