Esas maddesi demir olan çelik, insanlar tarafından Sanayi Devrimi’nden beri yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak zamanla değişen ihtiyaçlara cevap verebilmesi için bu metal, farklı elementler ile alaşım haline getirilerek daha işlevsel olması hedeflenmiştir. Krom ve nikel başta olmak üzere bazı maddelerin çeliğe eklenmesi ile birlikte paslanmaz çelikler elde edilmiştir. Normal çeliğe kıyasla çok daha işlevsel özellikler sunan paslanmaz çeliklerin çeşitli türleri mevcuttur. Paslanmaz çelik konusunda yaşanan sınıflandırmaların temelinde, alaşım içerisinde yer alan maddeler ile bu maddelerin oranları yer almaktadır. Ferritik paslanmaz çelikler de paslanmaz çelik türlerinden biridir.
İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Boru Bağlantı Elemanları Nelerdir ?
Ferritik Paslanmaz Çelik Özellikleri
Ferritik paslanmaz çelik, bileşiminde %16 ila %20 arasında krom bulunan ve karbon yönünden fakir olan bir çelik türüdür. Elbette krom oranının daha değişik olduğu ferritik çelik türleri de mevcuttur. Karbon eksikliği, ferritik paslanmaz çeliklerin daha yumuşak bir yapıda olmasını sağlamaktadır. Bu durum bir yandan daha kolay işlenebilme özelliği sağlarken, diğer yandan da dayanıklılığın düşmesi gibi bir dezavantajın ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Kristalli bir yapıda olmasından dolayı, ısıl işlemler ile sertliğinin arttırılması da söz konusu değildir. Ayrıca korozyon direnci bakımından da orta ve alt düzeydedir. 430 paslanmaz çelik olarak adlandırılan ferritik çelik türü, en yaygın olan türdür. Ferritik çeliklerde nikel ya az miktarda vardır ya da hiç yoktur. Paslanmaz çeliğe üstün bir korozyon direnci sağlamasına karşın maliyeti büyük ölçüde yükseltmesi, ferritik paslanmaz çeliklerde nikel kullanımını sınırlandırmaktadır. Ferritik paslanmaz çeliklerin en belirgin özelliklerinden biri, düşük maliyetli olmalarıdır. Ayrıca piyasada oluşan fiyat dalgalanmalarından etkilenme düzeyi en düşük olan çelik türü de budur. Ferritik çelikler kaynak işlemi için uygundur. Ancak yüksek miktarda krom içermelerinden dolayı, kaynak sonrasında bazı iyileştirme işlemleri de uygulanmalıdır.
Ferritik Paslanmaz Çelik Kullanım Alanları
Yeteri kadar sağlam olmaması ve korozyon direnci bakımından da ortalama ya da ortalamanın altında bir değere sahip olması, ferritik paslanmaz çeliklerin kullanım alanlarını daraltmaktadır. Bununla birlikte, düşük maliyetli olması ferritik çeliklere yönelimin en büyük nedenlerinden biridir. Ferritik paslanmaz çelikler, mutfak gereçlerinin imalatında kullanılmaktadır. Ayrıca krom ve nikel bakımından zengin olan ferritik çeliklerin otomotiv sektöründe kullanımı söz konusudur. Korozyon riskinin yüksek olmadığı sıcak su tanklarında da ferritik paslanmaz malzemelerden yararlanılmaktadır. Son olarak da estetik tasarıma yönelik kullanılabilen bir malzeme olduğunu belirtmek mümkündür.
İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Çelik Kullanılan Ürünleri Keşfedin
Faydaları
Ferritik paslanmaz çelik, korozyon yükünün yüksek olmadığı yerlerde kullanım için en uygun paslanmaz malzemelerden biridir. Bu durumun temelinde, maliyetinin diğer paslanmaz çeliklere göre daha düşük olması gelmektedir. Piyasadaki fiyat hareketlerinden çok fazla etkilenmemesi, paslanmaz çelik kullanılacak projelerde maliyetlerin değişken olmamasına katkı sağlamaktadır. Yumuşak bir yapıya sahip olduğu için, esneklik gerektiren alanlar için de idealdir.
Diğer Paslanmaz Çelik Sınıfları
Ferritik paslanmaz çeliklere ek olarak östenitik paslanmaz çelik ve martenzitik paslanmaz çelik olmak üzere iki farklı paslanmaz çelik sınıfından söz etmek mümkündür. Martenzitik paslanmaz çelikler, iyi bir korozyon direncine sahiptir. Aynı zamanda karbon miktarı olarak bu üç tür arasında en yüksek değere sahiptir. Bu yüzden de son derece sert ve işlenmesi zor bir malzemedir. Buna karşın östenitik paslanmaz çelikler %16’yı aşan krom ve %8 civarlarında da nikel katkısı dolayısıyla en yüksek paslanmazlık özelliğine sahiptir. İçerisindeki karbon miktarının düşük olmasından dolayı, östenitik paslanmaz çelikler daha esnektir. Piyasada kullanılan paslanmaz çeliklerin yarısından fazlası, östenitik paslanmaz çeliklerden oluşmaktadır. Özellikle 304 paslanmaz çelikler, bu noktada önemli bir yere sahiptir.