Altyapı Alanında Paslanmaz Çelik Kullanımı

Paslanmaz çelikler, kullanım alanlarına sağlamış olduğu yararlardan dolayı her geçen gün daha fazla alanda kullanılmaktadır. Bu ürünlerin kullanımının yaygın olduğu alanlar arasında altyapı sistemleri de önemli bir yer tutmaktadır. Hem kent altyapı sistemlerinde hem de konut altyapılarında paslanmaz çelikten imal edilen ürünlere sıklıkla rastlanmaktadır.

 Paslanmaz Ürün Çeşitlerinin Faydaları

Paslanmaz çelik ürünlerin sağlamış olduğu faydalar oldukça fazladır. Bunları genel olarak şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Korozyondan Korunma: Altyapı sistemleri toprak ve su başta olmak üzere sürekli olarak aşındırıcı maddeler ile temas halindedir. Bu durum da altyapıda kullanılan malzemelerin korozyona maruz kalmasına neden olmaktadır. Bu alanlarda paslanmaz çelik kullanımı ile korozyon oluşumunun önüne geçilebilmektedir. İçerisinde bulunan nikel ve krom sayesinde korozyona karşı direnç geliştiren paslanmaz çelikler, bir kez yerleştirildikten sonra uzun süre kullanılabilmektedir.
  • Düşük Maliyet: Altyapı sistemlerinde kullanılan diğer malzemeler ile kıyaslama yapıldığı zaman, ilk satın alma maliyeti bakımından paslanmaz çelikler daha pahalıdır. Ancak maliyet hesabının daha uzun vadeli yapılması durumunda, paslanmaz çeliklerin uzun ömürlerinden dolayı maliyeti minimum düzeye indirdiği görülmektedir. Normal malzemelerde korozyon ya da çeşitli nedenlerden dolayı kısa sürede ortaya çıkan bakım ve onarım gereksinimleri, paslanmaz çeliklerde görülmediği için ekstra maliyetler oluşmamaktadır.
  • Daha Yüksek Basınç: Paslanmaz çelikten imal edilen malzemelerin sertlikleri daha fazladır. Bu yüzden de basıncın yüksek olduğu alanlarda da rahatlıkla kullanılabilmektedir. Doğrun bağlantı elemanları ile bağlandıkları zaman paslanmaz çelik malzemelerde atma ya da patlama gibi durumların görülme ihtimali oldukça düşüktür.

Paslanmaz Boru

 Paslanmaz borular, paslanmaz ürünleri arasında en büyük paya sahiptir. Bu borular genellikle paslanmaz çekme boru ve paslanmaz dikişli boru olmak üzere iki başlık altında değerlendirilmektedir. Çekme borular, imalat esnasında herhangi bir şekilde kaynağın kullanılmadığı ve ek noktası bulunmayan borulardır. Paslanmaz çelik çubukların içinin temizlenmesi ile oluşturulan bu borular, dayanıklılıkları ile ön plana çıkmaktadır. Bir yandan korozyona karşı maksimum koruma sağlayan bu borular, öte yandan da basınç ve darbelere karşı en üstün değerleri vermektedir. Herhangi bir dikiş noktasının olmaması, bu boruların direncini arttırmaktadır. Dikişli borular ise düz levha haline getirilen paslanmaz çeliklerin bükülmesi ve kaynaklanması ile üretilmektedir. Çekme borulara kıyasla daha düşük dirence sahiptir. Ayrıca paslanmaz borular kaynak türlerine, yüzey şekillerine ve daha farklı özelliklerine göre de çeşitli sınıflara ayrılabilmektedir.

İlgnizi Çekebilir: Paslanmaz Çelik Üretiminde Kullanılan Madenler

Paslanmaz Vana

Paslanmaz vanalar, altyapı çalışmaları bakımından önemli bir yere sahiptir. Tesisat içerisindeki akışın düzenli bir şekilde devam etmesini sağlayan vanalarda korozyon yaşanması, değişim gerektirmektedir. Bu değişim de çoğu zaman hem masraflı hem de altyapının bir süre çalışmasını engelleyecek niteliktedir. Paslanmaz çelikten imal edilen vanalarda ise bir kez takılan vananın uzun yıllar boyunca kullanılabilmesi mümkündür. Vana değişimine duyulabilecek gereksinimi ortadan kaldıran bu ürünler ile altyapı tesisatlarının ömrü uzatılmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Boru İmalatı ve Sunduğu Faydalar

 Paslanmaz Dirsek

Dirsekler, borular arasındaki bağlantı elemanlarıdır. Altyapı tesisatının düz gitmediği ve bazı yönlere dönmesi gerektiği durumlarda bu bağlantı elemanları ile boruların yönlendirilmesi sağlanmaktadır. Bağlantı elemanlarının korozyona maruz kalması ve paslanması da vanalarda olduğu gibi bir dizi sorunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Üstelik dirseklerin tesisatın orta kısımlarında yer alması bu değişim işlemini daha da zorlaştırmaktadır. Paslanmaz çelikten imal edilen dirsekler ise altyapının uzun süre kullanılabilmesini olanaklı kılmaktadır.

Paslanmaz Ürünlerin Korozyon Dayanımı

Paslanmaz çeliğin en belirgin özelliği, sahip olduğu yüksek korozyon direncidir. Bu dirence neden olan temel maddeler ise nikel ile kromdur. Bu elementler, çelik malzemenin yüzeyinde ince bir tabaka oluşmasına ve çeliğin aşındırıcı malzeme ile doğrudan temas etmesini engellemektedir. Ancak paslanmaz çeliklerin de farklı kalite sınıfları bulunmaktadır. Bu yüzden de her çeliğin aynı oranda paslanmaz olduğunu söyleme olanağı yoktur. Dubleks paslanmaz çelikler, bu noktada korozyon direnci en yüksek olan paslanmaz ürün türleridir. Nikel oranının yüksek olduğu bu malzemeden imal edilen ürünler, en zorlu koşullar altında bile uzun yıllar boyunca sorunsuz bir kullanım sağlamaktadır. 300 sınıfı paslanmaz çelikler ise korozyon dirençleri dubleks çelikler kadar olmasa da iyi bir dirence sahiptir. Bu paslanmaz sınıfı, tüm dünyada en çok üretilen ve aynı zamanda da en çok kullanılan sınıftır.

Bir içeriğimizin daha sonuna geldik. Paslanmaz ürün çözümleri için bizimle iletişim kurabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın