410 Paslanmaz Çelik

410paslanmazçeliknedir

410 paslanmaz çelik bu kalite grubuna dahil olması için yapısında bol miktarda krom barındırması gerekmektedir. Böylelikle yüksek korozyon direnci ile kendisini korumaktadır.

Ayrıca kendi dışında kaplandığı farklı maddelerin yüzeylerini de korozyona karşı korumaya almaktadır. Bünyesinde %10 ila %12 krom içermektedir.

Paslanmaz çelikler bulundukları kristal yapılarına göre üç farklı gruplara ayrılmaktadır. Bu grupların ismi ise martensitik, östenitik ve ferritiktir. Bunların dışında dördüncü grubu oluşturan karışım da bu maddelerden martensitik ile ferritik maddesinin birleşmesi ile oluşur. 410 paslanmaz çelik ürünü ısıl işlem gören ve göremeyen olarak iki farklı tür olarak karşımıza çıkmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Nipel Nedir ? Çeşitleri Nelerdir ?

410 ve 410S modelleri olarak adlandırılmaktadırlar. 410 paslanmaz çelik ürünü ısıl işlem altında kalabilen ve martensitik paslanmaz çelik gurubunda olan bir çelik türüdür. İyi bir mekanik değerlere sahiptir. İçerisinde karbon barındırmaktadır. 410 paslanmaz çelik ürünü bazı güçlü paslanmaz çeliklerden farklı olarak çok fazla aşındırıcı ortamlarda kullanılmaması önerilen paslanmaz çelik türüdür.

410 Paslanmaz Çelik Özellikleri

410 paslanmaz çelik özelliklerinden bahsedecek olursak korozyona dayanımı diğer türlere oranla daha düşük olmaktadır. Çok aşırı korozif ortamlarda kullanılmamalıdır. Mekanik açıdan değerlendirmek için ise şunları söyleyebiliriz; genellikle ıslahlı olarak üretilen bu kalitedeki bir ürün, malzeme mekanik özelliğinden dolayı iyi bir akma ve kopma eğilimine sahip olmaktadır.

İlginizi Çekebilir: 303 Paslanmaz Çelik Nedir ? Özellikleri Nelerdir ?

İşlenebilmeye yatkınlığı açısından ise marsentetik bir yapıda olan bu ürün paslanmaz çelik kalitelerine göre daha iyi dövülebilmektedir fakat genellikle dövme işleminin çok olduğu yapılarda bu ürün çeşidi tercih edilmese daha iyi olabilir. Kaynak oluna bilirliği açısından bu kalitedeki bir ürün içerdiği karbon oranı sebebiyle kaynak olması çok kolay olmamaktadır. Fakat gene de isteğe göre kaynak olarak da kullanılabilir.

410paslanmazçeliközellikleri

410 Paslanmaz Çelik Kullanım Alanları

410 paslanmaz çelik maddesinin kullanım alanları genellikle diğer paslanmaz çelik ürünleri gibi makine endüstrisi içerisinde kullanılabilmektedir. Gaz türbin parçalarında kullanılır. Bunun dışında ise buhar türbinlerinde, petrokimya sanayisinde, valf parçalarında, cıvata ve somun yapılarında ve pompa parçalarında kullanım gösterebilir. Ayrıca somun ve cıvata özelliklerinde oldukça sık kullanılmaktadır.

410paslanmazçelikkullanımalanları

410 Paslanmaz Çeliğin Diğerlerine Göre Farkları Nelerdir ?

410 paslanmaz çelik malzemesi diğer paslanmaz çelik ürün türlerine göre artı ve eksi yönlerde farklılıklar barındırmaktadır. Bu başlık altında farklılıkları inceleyeceğiz. 410 paslanmaz çelik malzemesi tüm malzemelerde olduğu gibi paslanmazlık özelliği veren krom maddesini içerisinde barındırmaktadır fakat diğer ürünlerde olmayan karbon maddesi de içinde bulunmaktadır. Bu karbon maddesinin etkisi diyebileceğimiz daha az aşındırıcı ortamlarda kullanılmaktadır. Korozyona uğrama direnci diğer ürünlere göre daha düşüktür.

İlginizi Çekebilir: Paslanmaz Redüksiyon Nedir ? Hangi Amaçlarla Kullanır ?

Kullanım alanları da diğer ürünlerden daha kısıtlı olmaktadır. Klasik paslanmaz çelik ürünlerinin çok geniş kullanım alanlarına sahip olmalarının yanında 410 paslanmaz çelikte daha çok kullanım somun ve cıvata alanında olmaktadır. Başka bir paslanmaz çelik türü olan 316 paslanmaz çelik ürününde de içerisinde barındırdığı maddeler sayesinde daha güçlü ve daha dayanıklı bir yapı görülmekteydi. 410 paslanmaz çeliği de daha az dayanıklı yapan madde içerisindeki karbondur.

410paslanmazçeliğindiğerlerinegörefarkları

410 Paslanmaz Çelik Üretim Aşamaları

Paslanmaz çelik üretilmesi çok zor olan bir maddedir. Zor olması uzun soluklu üretim aşamalarının olması ve çok uğraştırıcı olmasıdır. 410 paslanmaz çelik üretim aşamaları genel olarak şu şekilde olmaktadır.

İlginizi Çekebilir: 310 Paslanmaz Çelik Nedir ? Kullanım Alanları Nelerdir ?

  • Hurda parçaların toparlanılması
  • Toplanan parçaların üretim yapılacak yerlerin depolarında saklanması
  • Toplanan parçaların eritme ocaklarına götürülmesi
  • Metallerin eritilmesi
  • Eritilmiş metallere 410 paslanmaz çelik üretilmesi için krom ve karbon eklenmesi
  • Kalıplara boşaltılması
  • Dökülen metallerin çıkartılması ile istenilen paslanmaz çelik üretilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Arayın