310 paslanmaz çelik malzemesi, kalitelerine göre ayrılmış olan paslanmaz çelik türlerinden biridir. Pek çok yönden diğer paslanmaz çeliklerden avantajlı olmasına rağmen, maliyetinin bir miktar fazla olması nedeniyle sadece zorunlu alanlarda tercih edilmektedir. Ancak sahip olduğu yüksek ısı direnci ve korozyona karşı dayanıklılığı ile 310 paslanmaz çelik en gelişmiş paslanmaz çeliklerden biridir. 1100 derecelere varan sıcaklıklara kadar sorunsuz bir şekilde dayanıklılık gösteren 310 paslanmaz çelikler, 310, 310S ve 310H olmak üzere üç farklı versiyona sahiptir.
310 Paslanmaz Çelik Üretim Aşamaları
310 paslanmaz çelikler son derece kullanışlı ve kalitedir. Ancak bu durum çelikten çeliğe göre de farklılık göstermektedir. 310 kalite değerine sahip iki farklı çelik arasında büyük farkların görülebilmesi de söz konusudur. Bunun temelinde üretimde kullanılan yöntem ve malzemelerin homojen olarak karıştırılması yatmaktadır. Çelik üretiminde kullanılan malzemeler homojen bir şekilde dağıtılmadığı zaman, çelik üzerinde belirli alanlarda paslanmaların görülebilmesi söz konusudur. Bunun yanında çeliğin bazı bölümleri daha kolay esneyip şekil alabilirken, bazı kısımları da çok sert olabilmektedir. Bu yüzden de 310 paslanmaz çelik alırken kaliteli bir şekilde üretilmiş ve içerisinde yer alan elementlerin homojen bir şekilde dağılmış olmasına özen gösterilmelidir.
310 Paslanmaz Çelik Kullanım Alanları
310 paslanmaz çeliğin en büyük özelliklerinden biri ısıya karşı son derece dayanıklı olmasıdır. Bu yüzden de yüksek ısının olduğu her alanda 310 paslanmaz çelik kullanılabilmesi mümkündür. Madenler, endüstriyel mutfaklar ve kazanlar bu malzemenin en yaygın olarak kullanıldığı yerlerdendir. Bunun yanında kimya sektöründe ve özellikle de korozyon gücü yüksek olan maddelerin saklanması ve taşınmasında 310 paslanmaz çeliklerden yararlanılmaktadır. Bu malzemeye ihtiyaç duyulan alanlardan biri de makine endüstrisidir. Son derece sağlam ve dayanıklılığının yüksek olması ile makine endüstrisi alanında da 310 paslanmaz çelikler tercih sebebi haline gelmektedir.
İlginizi Çekebilir: 304 Kalite Paslanmaz Çelik Nedir ? Kullanım Alanları Nelerdir ?
310 Paslanmaz Çelik Özellikleri
Paslanmaz çelik malzemeler arasında önemli bir yere sahip olan 310 paslanmaz çelik malzemeler, sahip oldukları özellikler ile çoğu paslanmaz çelikten ayrılmaktadır. Bu özellikler arasında korozyon ve ısı direnci ilk sırada yer almaktadır. Paslanmaz çelik ürünleri arasında 310 paslanmaz çelikler neredeyse korozyona karşı en dirençli olan türlerden biridir. Aynı durum ısı dayanıklılığı söz konusu olduğu zaman da geçerlidir. 1100 dereceye kadar olan ısılarda rahatlıkla kullanılabilen bu malzeme, aynı koşullar altında uzun yıllar boyunca sorunsuz bir hizmet sağlamaktadır. 310 paslanmaz çeliklerin kaynak yapılabilir olma düzeyi ise orta seviyededir. Çok kalın kaynakların ihtiyaç duyulduğu alanlarda bu malzemenin kullanılması uygun değildir. Ancak basit ve orta ölçekli kaynak kullanılacak alanlar da gönül rahatlığı ile kullanılması mümkündür. 310 paslanmaz çeliğin dezavantajı ise çok sert olmasıdır. Dayanıklılığının bir getirisi olan sertlik, çeliğin işlenebilmesini zorlaştırmaktadır. Bu yüzden de 310 paslanmaz çelikler, şekil alması en zor olan paslanmaz çeliklerdendir.
310 Paslanmaz Çelik Sağladığı Faydalar
Son derece dayanıklı ve işlevsel olan 310 paslanmaz boruların sağlamış olduğu en büyük fayda, uzun vadede meydana gelmesi muhtemel masrafların ortadan kaldırılmasıdır. Sıradan paslanmaz çeliklerin kullanıldığı bazı zorlu alanlar, zaman içerisinde korozyona uğrayarak istenmeyen durumların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Oysa korozyona karşı sahip olduğu direnç, uzun yıllar boyunca bu malzemenin kullanılabilmesine olanak sağlamaktadır. 310 paslanmaz çeliklerin sağlamlıklarının sağladığı bir avantaj da iş alanlarında kazaların meydana gelmesinin önüne geçilmesinde oynadıkları roldür. 310 paslanmaz çelik malzeme kullanılarak imal edilen makineler ya da tesisatlar oldukça güvenlidir.
Bir yazımızın daha sonuna geldik. Bu yazımızda sizlere; 310 paslanmaz çelik hakkında bilgiler vermeye gayret ettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle: